Counter organiseert taalfeestje voor Combiwel voor Kinderen met Edson da Graça

20 Februari 2024 – De ontwikkeling voor taal begint al op jonge leeftijd. Door een gebrek aan tijd van zowel ouders als leraren hebben kinderen steeds vaker een taalachterstand. Een taalachterstand in de kleuterklas haal je zelden meer in, meldt het Centraal Planbureau (2020). En dit heeft negatieve gevolgen voor de langere termijn. Hoe breng je taal tot leven, maak je het belangrijk en stimuleer je lezen onder kinderen?

Met die vragen is communicatiebureau Counter voor de Amsterdamse non-profit kinderopvangorganisatie Combiwel voor Kinderen aan de slag gegaan. Het resultaat: tijdens de Nationale Voorleesdagen deelden comedian en presentator Edson da Graça, woordkunstenaar Manu van Kersbergen, taalspecialist bij Combiwel voor Kinderen Simone Smak en stadsdeelbestuurder van gemeente Amsterdam Esther Lagendijk hun verhaal over taal en lezen met een zaal van 100 kinderen van de bovenbouw MK Oostzanerwerf in Amsterdam-Noord. “Lezen verrijkt je leven, het maakt je creatiever en beter in het vinden van oplossingen. Als je leest kun je je eigen wereld maken en leer je om je fantasie te gebruiken,” aldus Edson da Graça. Da Graça las die middag voor uit het favoriete boek van zijn 9-jarige dochter: Juf Braaksel.

Een goed concept met mooie verdiende aandacht

Anoek Vrielink van Combiwel voor Kinderen: “We wilden met een goed doordacht concept aandacht vragen voor lezen en taalontwikkeling bij kinderen. Dat is dankzij Counter heel goed gelukt.” Het belang van de onderliggende boodschap van het voorleesmoment werd benadrukt door de vele aandacht vanuit de media. Voorafgaand aan het evenement werd Edson da Graça geïnterviewd door NH Nieuws Radio en FunX Radio. Onderwijsmedia zoals de Nationale Onderwijsgids, Vakblad Didactief en Tijdschrift OnderWijsTijd deden ook verslag van het evenement. Simone Smak werd geïnterviewd door het lifestyle magazine J/M Ouders. En om het af te maken, heeft Telegraaf Amsterdam een deel van hun voorpagina en een hele pagina aan het evenement gewijd.